De geheime flats van de Odesa Mafia in Londen

In de jaren negentig was ‘Angert’s Gang’ in Odesa, Oekraïne, een krachtcentrale van misdaad. Het leidde de verkoop van brandstof van de betrouwbaar corrupte Odesa-raffinaderij af, stopte lokale zakenlieden af ​​en regelde zelfs de moorden op lokale vijanden en politici.
Toen verdween het, de enige zichtbare erfenis van de politieke carrière van Gennadiy Trukhanov, een voormalig lid en nu de burgemeester van Odessa . In de loop van de tijd zijn de misdaden van de bende vergeten en het geld dat ze stalen werd verondersteld lang vervlogen te zijn.
Tot nu.
Dankzij een gelekte dataset die bekend staat als de Paradise Papers, onthult een nieuw onderzoek van Slidstvo.info en het Georganiseerde Criminaliteits- en Corruptie Rapportage Project (OCCRP), samen met het onderzoeksprogramma van BBC Panorama, dat de bendeleden en hun families hun crimineel hebben geparkeerd winst in onroerend goed in Londen.
Verslaggevers vonden acht luxe appartementen in elite gebieden van de stad die momenteel eigendom zijn van deze mannen, hun collega’s of hun families, waaraan zij de afgelopen 18 jaar tientallen miljoenen dollars hebben uitgegeven. Vier andere appartementen werden ook door de groep gekocht, maar zijn sindsdien verkocht.
De Oekraïners werkten via een vertrouwd familielid in de stad die offshore-bedrijven oprichtte die hun eigendom van de appartementen verborgen hielden – en de bron van hun geld.

De geheime flats van de Odesa Mafia in Londen

Hoewel de activiteiten van de bendeleden bekend waren, gingen de aankopen ongehinderd door – nog een voorbeeld van het falen van Londen om vals geld adequaat te onderzoeken. Advocaten, registratie-agenten en makelaars in de stad zijn onder verhoogde controle voor hun bereidheid om een ​​oogje dicht te knijpen naar degenen die gebruik maken van de financiële diensten van Londen.
“Dit onderzoek illustreert verder de mate waarin de overzeese gebieden en kroongebieden van het Verenigd Koninkrijk centraal staan ​​in een gesloten financieel systeem dat individuen een manier biedt om hun identiteit en bronnen van rijkdom te verbergen,” zei Duncan Hames, beleidsdirecteur Transparantie Internationaal VK, dat de BBC assisteerde bij hun onderzoek.
Daddy Cool
Drie portiers in traditionele hoge hoeden begroeten ingezetenen en gasten bij de ingang van een luxueus gebouw met meerdere verdiepingen op 199 Knightsbridge Road in centraal Londen. Het gebouw kijkt uit op het beroemde Hyde Park. Harrods, het warenhuis dat geliefd is bij de rijken van de voormalige Sovjetlanden, ligt op een steenworp afstand. Diep in het interieur – voorbij een enorme lobby met weelderige sofa’s – ligt een 20 meter lang zwembad, een spa, een sauna en een fitnessruimte.
“Hoe kan ik helpen?”, Vraagt ​​de man in de hoge hoed aan verslaggevers.
“We zijn op zoek naar een persoon die hier woont. Kun je helpen?”
“Wat is de naam?”
“Anya Angert.”
“Ja. Heb je een afspraak?”
“Nee.”
‘Ik kan je niet binnenlaten zonder haar toestemming.’
Twee conciërges in de lobby luisteren het gesprek af en zeggen tegen elkaar dat er geen Anya Angert daar woont. Ondanks dat documenten uit het Britse onroerendgoedregister worden getoond waaruit blijkt dat Angert drie appartementen in het gebouw heeft, blijven ze volhouden dat er geen eigenaar met die naam is. Het is niet zeker dat ze daar ook echt woont, de conciërges schudden hun hoofd op foto’s van Anya en andere Oekraïners. Eentje zegt dat hij daar zes jaar heeft gewerkt en zou weten of ze een inwoner was. Terwijl een van de conciërges een video van de ontmoeting begint op te nemen, laten ze verslaggevers een envelop achter met een bericht aan Angert.

De documenten die de conciërges opzij schoven, tonen aan dat Anya Angert, toen 22, in 2015 een appartement op de vierde verdieping van het gebouw kocht voor £ 12,5 miljoen (US $ 19,3 miljoen). Ze laten ook zien dat ze twee aangrenzende appartementen heeft (hoewel er geen prijs is opgegeven).
De drukke berichten op social media van Angert laten een glimp zien van haar leven in Londen. Volgens haar Instagram-account kreeg ze onlangs een donzige hond die ze Monkey noemde.
Ze vermeldt haar ouders nooit bij naam in haar berichten. Haar vader, met wie ze jeugdfoto’s plaatst, is gewoon ‘papa-cool’.
Zijn echte naam is Aleksander Angert, 62, en hij is buiten de familie bekend als de “don of dons” – een grote crimineel die in de jaren negentig de havens van Odesa controleerde en een grote invloed op de stad had, mede dankzij de hulp van Gennadiy Trukhanov, naar verluidt een collega-voormalig lid van de bende die nu de burgemeester van de stad is.
Olie, wapenhandel – en moord?
Volgens een Italiaans politierapport uit 1998 was Angert een van de leiders van wat de ‘Neftemafia’ of ‘oliemaffia’ werd genoemd.
Het Italiaanse rapport is een van de belangrijkste documenten die beschikbaar zijn over de bende van Angert.
“Odesa is de stad waar de criminele organisatie die momenteel wordt onderzocht, momenteel actief is”, luidt het rapport. “Het is de belangrijkste Oekraïense haven aan de Zwarte Zee en tevens de belangrijkste haven voor de handel in olie afkomstig uit Siberië … elk jaar wordt 13 miljoen ton olie geëxporteerd [vanuit de haven] en bedraagt ​​de winst ongeveer 6-7 dollars per ton. ”
De Italianen identificeerden Leonid Minin, 70, als de leider van de groep, en Angert als zijn naaste medewerker.

“Angert is strikt gekoppeld aan Minin”, zegt het rapport. “Hij is geïnteresseerd in hetzelfde bedrijf in de oliesector. Hij is zeker een van de meest invloedrijke personen van de criminele organisatie die wordt onderzocht. ”
Het rapport beschrijft de bijeenkomsten van de groep in Italië en de frequente vluchten die Angert nam op het privévliegtuig van Minin. Trukhanov, een toenmalige lagere figuur, vergezelde Angert en Minin op deze reizen. De politie vond ook dat Angert een verblijfsvergunning had in het Verenigd Koninkrijk (VK).
De Italianen hebben ook gedetailleerde informatie gegeven over de criminele activiteiten van de groep, waaronder hun controle over de Odesa Oil Refinery, een beruchte fabriek die tijdens het bewind van bijna elke Oekraïense regering bij grote schandalen betrokken was en nog steeds nieuws maakt. Naast de controle op de verkoop van olie via de fabriek, zo bleek uit het rapport, omvatten de misdaden van de groep afpersing, wapenhandel en het plannen van de moord op criminelen en politici die elkaars tegenstander zijn.
Minin trok ook aandacht van andere lichamen. Hij werd in 2004 door de VN gesanctioneerd voor het financieren van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor. En een rapport van de Britse regering over de Oekraïense georganiseerde misdaad, gepubliceerd in 2016, geeft aan dat Minin en Angert betrokken zijn bij de verkoop van Oekraïense wapens en munitie aan Afrika.

“Een belangrijke [Oekraïense] knoop langs illegale wapenhandelroutes is van oudsher de haven van Odesa, waaruit beruchte wapenhandelaar Leonid Minin in de jaren negentig samenwerkte met Odesa, de georganiseerde misdaadbaas Aleksander Angert, om wapens te leveren aan Charles Taylor in Liberia, het [Revolutionair Verenigd Front in Sierra Leone] en anderen “, luidt het rapport.
Odesa wetshandhavingsfunctionarissen waren zich al in de jaren tachtig bewust van zijn activiteiten, toen de stad nog steeds deel uitmaakte van de Sovjet-Unie.
Alla Korystovska, 80, die destijds als politie-onderzoeker werkte en direct kennis had van deze activiteiten, zei dat Angert was veroordeeld en veroordeeld voor moord. Documentatie van deze veroordeling – die plaatsvond terwijl Oekraïne werd gecontroleerd door de Sovjet-Unie – kon door verslaggevers niet worden gevonden. Veel van dergelijke records ontbreken of zijn verloren.
“Ik zou niet verbaasd zijn als Angert zelf alle informatie uit operationele databases en rechtsarchieven heeft geredigeerd zodat niemand documenten over zijn strafblad kon vinden,” vertelde Korystovska de verslaggevers van Slidstvo.info in 2013.
Dood of levend?
De Knightsbridge-appartementen die eigendom zijn van de dochter van Angert zijn niet de enige woningen in Londen die zijn verbonden aan de misdaadbaas Odesa.
Kensington is een andere luxe buurt in de buurt van Hyde Park, rustig en vol met ambassades en elegante oude gebouwen. OCCRP-verslaggevers gingen daar op zoek naar het eerste bekende appartement dat Aleksander Angert in Londen kocht.
Volgens documenten uit het Panama Papers-lek gaf een bedrijf dat geregistreerd stond op de Britse Maagdeneilanden (BVI), East Corner Properties Limited, de volmacht van Angert om een ​​flat te kopen in Kensington Court Garden in 1996.

Dit blijkt een oud gebouw met rode bakstenen te zijn met een blauwe plaat, ter ere van het feit dat de Britse dichter TS Eliot er ooit woonde. Reporters ontdekten dat Angert het appartement in 1999 voor $ 2,5 miljoen verkocht.
Oekraïense media hebben gemeld dat Angert dood is.
Maar de Amerikaanse zakenman Sam Kislin, een kennis van Angert oorspronkelijk uit Odesa die vaak tijd doorbrengt in Oekraïne, zegt iets anders. “Angert woont nu in Turkije. Hij werd vervolgd in Engeland en hij verhuisde naar Turkije, “zegt Kislin. Hij zegt dat hij vorig jaar voor het laatst Angert in Odesa heeft gezien.
Gevraagd naar meldingen dat Angert in mei 2017 aan kanker was overleden, lachte Kislin. “Als iemand zich wil verstoppen, zegt hij tegen alles dat hij stierf. Hij is niet dood. Ik weet 100 procent dat hij nog leeft, ‘zei Kislin. Een tweede bron die ook persoonlijk bekend was met Angert bevestigde aan verslaggevers dat Angert in het Turkse vakantieoord Bodrum woont.
Bovendien, volgens de gegevens van de Oekraïense douanedienst verkregen door Slidstvo.info-verslaggevers, gebruikte Angert een Brits paspoort om chartervluchten naar Odesa te nemen.
Op 18 oktober 2017 reisde Angert bijvoorbeeld op een Cessna-vliegtuig dat eigendom was van de Servische chartermaatschappij Air Pink van Tel Aviv naar Odesa. In december 2017 reisde hij van het Londense vliegveld Luton naar Odesa en kwam 11 dagen later terug in een gecharterd zakenvliegtuig.
Reporters konden geen contact opnemen met Angert.
In Knightsbridge
Andere mensen geassocieerd met de oliemaffia hebben appartementen in deze exclusieve delen van Londen.
In het gebouw op Knightsbridge 199, waar Anya Angert haar drie appartementen heeft, behoren er waarschijnlijk nog drie tot de mensen die bij de groep horen.
De man die al deze eigendommen met elkaar verbindt is Alexander Popivker , 51, een Londense advocaat van Oekraïense afkomst, wiens bedrijf tientallen offshore-bedrijven beheert die bij de bende horen. Hij is waarschijnlijk ook getrouwd met Angert’s zus, Anna Angert Popivker.
Tientallen medewerkers van Angert gebruiken Popivker om hun bedrijven te beheren en te zorgen voor hun onroerend goed in Londen.
Het bewijs ligt in de Paradise Papers, een lek van gegevens van een offshore servicebedrijf genaamd Appleby. Popivker stuurde en ontving honderden e-mails over een aantal huizen in Londen die waren gekocht door mensen die verbonden waren met de Odesa-oliebende.

Volodymyr Galanternik, die door de Oekraïense media wordt gerapporteerd om zakelijke banden te hebben met Angert, is een oude klant van Popivker. Documenten gekoppeld aan een e-mail tussen Popivker en Appleby verkregen door OCCRP tonen aan dat Galanternik op de derde verdieping van hetzelfde Knightsbridge-gebouw woont waar Anya Angert drie appartementen bezit. Volgens het Britse kadaster werd dit appartement in januari 2015 gekocht door een bedrijf uit het eiland Man voor £ 4,6 miljoen (ongeveer $ 7 miljoen). Galanternik bevindt zich in de bouwsector en heeft geprofiteerd van zijn relatie met het Odesa-stadsbestuur van Trukhanov, waardoor hij openbaar bezit kon kopen, vaak tegen lage prijzen.
Toen verslaggevers een conciërge van Knightsbridge een foto van Galanternik lieten zien, begon hij foto’s te maken van de verslaggevers en hun documenten met zijn telefooncamera. Maar hij weigerde te zeggen of Galanternik daar woonde.
Het bedrijf dat het landgoed Knightsbridge beheert, meldde in het jaarverslag van juli 2015 dat een bedrijf genaamd Brightside Properties No. 4 Limited twee appartementen in het gebouw in eigendom had. Brightside’s eigenaar in 2015 was Nickolay Fomitchev, beschreven in het Italiaanse politierapport als de rechterhand van Alexander Angert. Fomitchev stierf in 2015 op 57-jarige leeftijd in België.
Dit appartement op de 4e verdieping is vandaag eigendom van Anya Angert.
Het lijkt erop dat de appartementen zijn overgedragen aan de dochter van de voormalige baas van Fomitchev, in plaats van aan zijn eigen familie.
Volgens de gegevens van de Panama en Paradise Papers is Brightside Properties No.4 niet het enige bedrijf in de serie – nummers 1, 2 en 3 bestaan ​​ook. Volgens documenten van Companies House hebben de eerste twee twee appartementen op Knightsbridge 199, maar hun eigenaren zijn niet geïdentificeerd. De gelijkaardige namen van de bedrijven en hun identieke datum van creatie impliceren dat de transacties en activa allemaal met elkaar verbonden zijn.
Dientengevolge, in slechts één gebouw in Londen, behoren zes appartementen tot mensen die verbonden zijn met de georganiseerde misdaad in Odesa. Momenteel kost een appartement met drie slaapkamers in het gebouw £ 8,95 miljoen ($ 12,5 miljoen).
Op de zuidelijke oever
Andere eigendommen met verbindingen naar de bende van Odesa liggen ten zuiden van de Theems:
Fomitchev was een van de eerste leden van de groep die onroerend goed in Londen kocht. In 2001 kocht hij een relatief bescheiden flat op de zuidelijke oever van de Theems nabij het pittoreske Battersea Park.
Een ander elite-complex genaamd Montevetro – met panoramische ramen en een eigen promenade – bevindt zich ook in hetzelfde gebied. Volgens de eigendommen van Paradise Papers en het Verenigd Koninkrijk was een ander bedrijf in eigendom van Fomitchev, Matelot Real Estate Inc., eigenaar van een appartement in dit gebouw van 2001 tot 2007.
Tussen 2008 en 2015 waren twee appartementen in hetzelfde complex in handen van een BVI-bedrijf genaamd Chassio International Inc. Dit bedrijf wordt ook beheerd door Popivker en verbonden aan de Odesa-bende. Volgens de eigendomsgegevens van het VK waren de appartementen eigendom van twee zakenpartners van de burgemeester van Odesa, Alexander en Yury Bugeda, via Chassio International. Volgens officiële documenten is het bekend dat de laatste twee appartementen zijn verkocht aan de huidige eigenaren, samen met twee parkeerplaatsen, voor $ 4 miljoen elk.

Verslaggevers hebben een bericht achtergelaten bij de huidige eigenaren van het appartement om hen te vragen contact op te nemen met en te praten over voormalige eigenaren, maar niemand antwoordde.
Een veilige haven voor vies geld
“Als een zeer rijk persoon, met name uit het buitenland, naar het Verenigd Koninkrijk komt en een luxe woning wil kopen, moet de eigenaar van het onroerend goed of de vertegenwoordiger die de eigenaar vertegenwoordigt, controleren en ervan overtuigd zijn dat het geld schoon is,” zegt Nick Mathiason, een journalist die buitenlands bezit van onroerend goed in het Verenigd Koninkrijk dekt. “Helaas gebeurt dit in de Londense vastgoedsector nauwelijks.”
Mathiason noemt een nieuwe Britse wet gericht op het vaststellen van de herkomst van activa (“onverklaarde vermogensbestellingen” genoemd), die rechtshandhaving zouden kunnen helpen om corrupte investeringen te stoppen. Eigenaars kunnen worden gevraagd om te bewijzen dat hun rijkdom legitiem is.
“Omdat de wet terugwerkende kracht heeft, strekt het zich uit tot die aankopen die jaren eerder zijn gemaakt,” zegt hij.
Als de wet moet werken, moet Anya Angert, net als andere eigenaren van luxe onroerend goed in Londen, uitleggen over de herkomst van de tientallen miljoenen dollars die zijn gebruikt om verschillende appartementen te kopen. OCCRP-verslaggevers hebben berichten achtergelaten voor Anya Angert met de vraag om uit te leggen hoe de eigendommen werden gekocht, maar ze antwoordde niet.
Terwijl Angert de appartementen in Hyde Park bezit, lijkt ze te leven in een modern, comfortabel appartement op Paddington Street.
Dat appartement is eigendom van een offshore bedrijf dat ooit in het bezit was van de ex-vrouw en dochter van Gennadiy Trukhanov, de burgemeester van Odessa die ooit deel uitmaakte van de maffia van haar vader.